De voordelen en nadelen van thuiswerken

Tijdens de Coronaperiode werken veel mensen noodgedwongen vanuit huis. Dit biedt veel kansen en mogelijkheden, maar het brengt ook verschillende nadelen met zich mee. Bovendien vindt de één het een zegen om thuis te werken en ziet de ander het als een straf. Maar wat zijn nu precies de voordelen en nadelen van thuiswerken? Dat lees je hier!

De voordelen van thuiswerken

  1. Betere balans tussen werk en privé
    Thuiswerken creëert een betere balans tussen werk en privé. Dit komt doordat je tussen het werken door tijd kunt maken voor je kinderen, huishoudelijke taken of andere dingen die op je to-do lijstje staan. 
  2. Het bespaart tijd en kosten
    Doordat je vanuit huis werkt, is het niet nodig om je te verplaatsen naar je werk. Hierdoor bespaar je kosten en tijd op reizen. Je houdt een heleboel meer (vrije) tijd over en je hoeft je bovendien minder zorgen te maken of je wel op tijd thuis zal zijn. 
  3. Je bent productiever
    Uit onderzoek is gebleken dat thuiswerkers productiever zijn dan mensen die op kantoor werken. In het onderzoek geeft 86% van de medewerkers aan dat zij evenveel of meer uren presteren dan tijdens een vergelijkbare dag op kantoor. Dit komt onder andere doordat er minder reis en drukte van kantoorgeluiden aanwezig zijn. 
  4. Je werkt efficiënter
    Ook worden de gewerkte uren thuis efficiënter besteed dan op kantoor. In onderzoek geeft 36% aan meer werk te verzetten vanuit huis dan op kantoor. Bovendien meent 39% van de respondenten thuis in minder tijd evenveel werk te verzetten. Hieruit blijkt dus dat de meerderheid beter thuis kan werken dan op kantoor.
  5. Thuiswerkers melden zich minder snel ziek
    Thuiswerken zorgt ervoor dat men er eerder voor kiest om door te werken bij gezondheidsklanten of andere lichte fysieke ongemakken. Zo blijkt dan 62% van de medewerkers thuis werkt bij milde gezondheidsklachten, mits de werkgever dit toelaat.

De nadelen van thuiswerken

  1. Het is eenzamer
    Thuiswerken betekent minder sociale contacten. Dit kan nadelig uitpakken wanneer je energie uit de aanwezigheid van je collega’s haalt. Bovendien kun je hierdoor het gevoel krijgen dat je minder betrokken wordt bij de bedrijfsvoering.
  2. Mogelijk geen concrete werkplek
    Niet iedereen heeft thuis de beschikking tot een geschikte werkplek. Bovendien kan het moeilijk zijn om je te focussen wanneer je (jonge) kinderen thuis hebt. Het kan nog wel eens lastig zijn om je kinderen uit te leggen waarom je de hele tijd achter je computer zit.
  3. Werk en privé zijn moeilijker te scheiden
    Thuiswerkers kunnen moeilijkheden ondervinden bij het combineren van werk en privé. Veel mensen zijn namelijk geneigd langere dagen te maken wanneer zij vanuit huis werken. Om deze reden is het slim om vaste werkuren voor jezelf aan te houden en je werkdag op gegeven moment ook daadwerkelijk af te sluiten. 
  4. Thuiswerkers zijn lastiger te beoordelen
    Voor werkgevers is het lastiger om mensen die vanuit huis werken te beoordelen. De werkgever kan namelijk niet letterlijk zien hoe hard je werkt. Vandaar zal de werkgever strengere conclusies trekken wanneer er bijvoorbeeld een deadline niet gehaald wordt. 
  5. Grotere kans op misbruik
    Het is belangrijk voor een werkgever om duidelijke afspraken te maken met werknemers die thuiswerken. De werkgever heeft namelijk minder toezicht op het werk dat men vanuit huis verricht, waardoor de kans op misbruik een stuk groter wordt. 
Terug naar Lifestyle
Kleding-mannen-vrouwen-kids-Cramers-van-Asten

Ook interessant voor jou